Over tonentalen

‘tonentalen’ is in 2015 gestart als een muzikaal experiment. Het werk van de gitarist Ton Lukassen vindt zijn oorsprong in het klassieke genre met enkele uitstapjes naar de Flamenco. Op zondag 8 december 2018 vormde het podium bij café Trianon de opmaat en inspiratie tot wat ‘tonentalen’ nu is.

De muziek kenmerkt zich door Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse muziekstijlen. De nummers zijn verhalend, kabbelend, dynamisch en meeslepend. Momenten uit het leven, biografisch en naar noten vertaalde momenten zoals het nummer ‘Goraçon’ (komt in het najaar uit) – een muzikale impressie over de Anjerrevolutie in Portugal – het land van de Fado.

De basis van het dynamische project ‘tonentalen’ wordt gevormd door de celliste Janske Polman en gitarist/componist Ton Lukassen. Een welhaast unieke, fraaie combinatie. Gespeeld door muzikanten met passie voor muziek, voor wie techniek dienend is aan het verhaal.

Het tweede optreden in club Trianon in december 2019 met gastmuzikanten Michel Haen† (Soesafoon) en Peter Smaal (Trombone) was een succes. De positieve reacties waren overtuigend verder te gaan op het ingeslagen pad.

In februari 2021 zijn we gestart met de eerste opnames bij Tudorstudio in Arnhem. Deze vindt u op de pagina ‘Click, play and buy’. Hier kunt u de nummers (fragmenten) beluisteren en voor een klein bedrag downloaden.

Het repertoire bestaat inmiddels uit 28 nummers. We schaven, nemen op, luisteren en ervaren. Met onze instrumenten spelen wij graag verbeeldende muziek.

Met deze website hopen wij onze muziek voor iedereen toegankelijk te maken. Uiteraard staan we te popelen om ons enthousiasme live met u te mogen delen.

Tot tonentalen!