Over tonentalen

‘tonentalen’ is in 2015 gestart als een muzikaal experiment. De door de gitarist Ton Lukassen geschreven instrumentale nummers, vinden hun oorsprong in de klassieke muziek. Componisten zoals Fauré, Debussy, Elgar, Pärt, maar ook muziekstijen zoals, Fado, Flamenco, Jazz en andere hedendaagse muziek, zijn voor Ton onuitputtelijke inspiratiebronnen. Sinds 2019 werkt hij samen met de celliste Janske Polman. Haar muzikale bijdrage heeft mede geleid tot een verdere professionalisering en ontwikkeling van het muzikale project ‘tonentalen’. Op zondag 8 december 2018 vormde het podium bij café Trianon de opmaat en inspiratie tot wat ‘tonentalen’ nu is.

De muziek kenmerkt zich door Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse muziekstijlen. De nummers zijn verhalend, kabbelend, dynamisch en meeslepend. Momenten uit het leven, naar noten vertaald.

De basis van het project ‘tonentalen’ wordt gevormd door de celliste Janske Polman en gitarist/componist Ton Lukassen. Een welhaast unieke, fraaie authentieke combinatie. Nummers gespeeld door muzikanten met passie voor muziek, voor wie techniek slechts dienend is aan het verhaal.

Het tweede optreden in club Trianon in december 2019 met gastmuzikanten Michel Haen† (Soesafoon) en Peter Smaal (Trombone) was een succes. De positieve reacties waren overtuigend verder te gaan op het ingeslagen pad.

In februari 2021 zijn we gestart met de eerste opnames bij Tudorstudio in Arnhem. Deze vindt u op de pagina ‘Listen and read’. Voor een klein bedrag (99 cent per nummer) kunt u de nummers in de webshop kopen en na het dowloaden er direct over beschikken. U ondersteunt hiermee het project ‘tonentalen’.

Het repertoire bestaat inmiddels uit 28 nummers. We schaven, nemen op, luisteren en ervaren. Met onze instrumenten spelen wij graag verbeeldende muziek.

Met deze website hopen wij onze muziek voor iedereen toegankelijk te maken. Uiteraard staan we te popelen om ons enthousiasme live met u te mogen delen. Inmiddels zijn we aan het plannen.

Begin volgend jaar (februari) verwachten wij in ‘LUX Nijmegen’ ons eerste optreden sinds december 2019 te verzorgen. Daarnaast staan er o.a. optredens gepland in ‘huize Wylerberg’ (Beek bij Nijmegen) en andere podia in het land.

Kijk ook op‘tonentalen’ op Facebook

Tot tonentalen!